Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzypokoleniowe lepienie pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu ze znaną dziennikarką kulinarną. Zobacz zdjęcia

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobaczcie w galerii zdjęcia z międzypokoleniowego lepienia pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu
Zobaczcie w galerii zdjęcia z międzypokoleniowego lepienia pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu KR
W środę 13 grudnia radne Dominika Piotrowska i Dominika Kwidzyńska z grupą społeczników zorganizowały międzypokoleniowe lepienie pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu. Pojawiły się dzieci, ich mamy oraz babcie. Nie zabrakło też panów. O przygotowywaniu pierogów - tradycyjnych i unikatowych - mówiła znana dziennikarka kulinarna oraz prowadząca liczne warsztaty Monika Kucia.

Radne ze swoich diet zakupiły produkty niezbędne do lepienia pierogów. Właścicielka restauracji Herbarium udostępniła klimatyczne wnętrza na kulinarne spotkanie. W gotowaniu pierogów pomogli pracownicy lokalu.

- Radnej Monice Kwidzyńskiej udało się namówić Monikę Kucię do przeprowadzenia spotkania w naszym mieście. Dziennikarka i kuratorka kulinarna prowadzi warsztaty w całej Polsce. Tym bardziej nam miło, że znalazła czas na spotkanie międzpokoleniowe w Golubiu-Dobrzyniu. Super, że możemy spotkać się przed świętami, kilka pokoleń, lepić pierogi, świetnie się przy tym bawić i znaleźć czas dla siebie, na rozmowy – mówi radna Dominika Piotrowska.

Dziennikarka mówiła o kulinarnych tradycjach, klasycznych pierogach, a także tych unikatowych z suską sechlońską moczoną w trójnaku, według przepisu Hanny Szymanderskiej, polskiej pisarki kulinarnej. Mamy i babcie wymieniały się przepisami na ciasto i farsz. Były też rodzinne historie.

Jaki jest sekret ciasta na pierogi?

- W każdym domu inny. I to jest piękne, że w zasadzie każde danie, czy to pierogi, czy rosół mają rozmaite warianty. Na tym spotkaniu każda grupa robi ciasto według swojego przepisu, jest wersja z jajkiem i bez, z olejem i bez tłuszczu. Niczego nie śmiem podpowiadać tak doświadczonym gospodyniom – żartuje Monika Kucia. - Ja osobiście ciasto robię z mąki, ciepłej wody, dodając nieco oleju i soli, bez jajka.

Już wkrótce zdradzimy sekretny przepis na pierogi z suską sechlońską moczoną w trójnaku.

Czytaj w serwisie
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu, także z Golubia-Dobrzynia
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Międzypokoleniowe lepienie pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu ze znaną dziennikarką kulinarną. Zobacz zdjęcia - Gazeta Pomorska

Wróć na golubdobrzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto