5 z 27
Poprzednie
Następne
TOP 12 deserów z czasów PRL. Zobacz kultowe słodkości z kawiarni i domów
Krem sułtański - przepis
Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej), 30 g cukru pudru, 20 g kakao, 50 g rodzynek, 60-70 ml rumu, 10 małych bezików
Wykonanie: rodzynki przelewamy wrzątkiem na sicie, wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder, ubijamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników, chwilę, na najniższych obrotach miksera. Na dno pucharków wrzucamy połowę pokruszonych bezików i odcedzonych rodzynek. Nakładamy białą bitą śmietanę. Przed podaniem posypujemy resztą pokruszonych bez i rodzynek.