MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej),...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

TOP 12 deserów z czasów PRL. Zobacz kultowe słodkości z kawiarni i domów

Krem sułtański - przepis

Składniki: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej), 30 g cukru pudru, 20 g kakao, 50 g rodzynek, 60-70 ml rumu, 10 małych bezików
Wykonanie: rodzynki przelewamy wrzątkiem na sicie, wkładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder, ubijamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników, chwilę, na najniższych obrotach miksera. Na dno pucharków wrzucamy połowę pokruszonych bezików i odcedzonych rodzynek. Nakładamy białą bitą śmietanę. Przed podaniem posypujemy resztą pokruszonych bez i rodzynek.

Zobacz również

Kibice, czirliderki i Robert Dymkowski na pierwszym meczu Kinga ze Spójnią

Kibice, czirliderki i Robert Dymkowski na pierwszym meczu Kinga ze Spójnią

Street Food Polska Festival. Smakowita podróż po kulinarnym świecie w centrum Kielc

Street Food Polska Festival. Smakowita podróż po kulinarnym świecie w centrum Kielc

Polecamy

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

HIT DNIA
Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa