Burak jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin i związków bioaktywnych. Chętnie wykorzystywany w kuchni jako dodatek do obiadu, zup czy sałatek.
Burak czerwony jest źródłem białka, cukru i różnego rodzaju ważnych dla organizmu składników odżywczych. W burakach znajdują się substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym.
Regularne picie soku z buraka jest odradzane u osób z niedociśnieniem, kamicą nerkową czy dną moczanową (znaczna zawartość szczawianów). Ze względu na zawartość węglowodanów prostych, nie jest polecany w dużych ilościach dla osób z cukrzycą.
Sok z buraka zawiera również polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenna jest betanina, która stanowi czerwony barwnik buraka.
Sok z buraka zawiera wiele związków bioaktywnych, witamin i składników mineralnych, które posiadają liczne właściwości zdrowotne, m.in obniżają poziom cholesterolu.
Takie są zalety picia soku z buraka. Koniecznie włącz go do swojej diety
W poniższej galerii zobaczcie, jakie są zalety picia soku z buraka:
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?