Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy
Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Oto dlaczego warto jeść seler
Korzeń selera jest źródłem ryboflawiny, wapnia, witaminy B6, magnezu, fosforu i źródłem potasu, witamin A i C i K, a także błonnika pokarmowego.
Zobaczcie w galerii, kto powinien włączyć seler do swojej diety i dlaczego
Seler można spożywać na surowo, gotowany, duszony i pieczony.
Jak wykorzystać seler?
Możemy z selera zrobić surówki, sałatki i koktajle. Polecamy także selerowe frytki, zupę i puree, którym można zastąpić ziemniaki. Trzeba jednak pamiętać, że gotowanie obniża wartości odżywcze selera.
Jak przechowywać seler?
Seler najlepiej przechowywać nieumyty, nieobrany w plastikowej torebce, w lodówce, w szufladzie na warzywa. Wówczas zachowuje świeżość przez około 3 tygodnie. Gotowany seler pozostaje świeży w lodówce przez około 3 dni. Warzywo możemy także zamrozić. Najpierw myjemy, obieramy i kroimy, a następnie blanszujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, po tym czasie zanurzamy seler w lodowatej wodzie, odcedzamy, pakujemy do torebek do zamrażania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

WMF Kitchenminis 4211129128131
Założona w 1853r i znana ze stylowego wzornictwa ł…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026ECA Czerwony Karmelek
Blender KitchenAid Artisan K400 CA 5KSB4026ECA kar…