W skrócie
Niejeden łasuch w maju zajada się kawałkami ciasta z rabarbarem. Dla wielu osób połączenie kwaśnego smaku rabarbaru, ze słodką kruszonką w puszystym wypieku to spełnienie kulinarnych marzeń. Jednak warto pamiętać, że rabarbaru nie powinni jeść wszyscy smakosze. Na majówkę lub piknik w gronie przyjaciół warto przygotować muffiny z rabarbarem. Łatwo nimi poczęstować gości, bez potrzeby krojenia na mniejsze porcje.
Przepis na muffinki z rabarbarem
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić muffiny z rabarbarem?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną należy przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
- Jajka należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę i dodać jogurt grecki. Następnie masło trzeba roztopić w rondelku o grubym dnie, wystudzić i dolać do masy jogurtowej.
- Kolejnym krokiem jest dodanie ekstraktu waniliowego oraz soku z cytryny.
- Masę jogurtową trzeba delikatnie wymieszać z mąką przy pomocy silikonowej łopatki.
- Następnie należy umyć i pokroić rabarbar. Część rabarbaru należy zostawić na wierzch. Resztę rabarbaru należy dodać do masy na muffinki.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wypełnił masą całość foremek. Na wierzchu należy rozłożyć odłożone kawałki rabarbaru.
- Muffiny z rabarbarem i cynamonem trzeba piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210° Celsjusza z termoobiegiem lub 220° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
Wypróbuj także przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką:
Dodatki do muffinek z rabarbarem
W sezonie warto przygotować muffiny z rabarbarem i truskawkami. Słodkie truskawki idealnie podkreślają kwaskowatość rabarbaru. Ponadto można na wierzchu muffinek z rabarbarem położyć płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią i współgrają z konsystencją upieczonego rabarbaru. Do mąki na masę do muffinek można dodać przesiane ciemne kakao. Dzięki temu zabiegowi otrzymacie czekoladowe muffiny z rabarbarem. Ponadto do dekoracji można wykorzystać polewę czekoladową, która dopełni estetycznego wyglądu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?