Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzypokoleniowe lepienie pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu ze znaną dziennikarką kulinarną. Zobacz zdjęcia

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Zobaczcie w galerii zdjęcia z międzypokoleniowego lepienia pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu
Zobaczcie w galerii zdjęcia z międzypokoleniowego lepienia pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu KR
W środę 13 grudnia radne Dominika Piotrowska i Dominika Kwidzyńska z grupą społeczników zorganizowały międzypokoleniowe lepienie pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu. Pojawiły się dzieci, ich mamy oraz babcie. Nie zabrakło też panów. O przygotowywaniu pierogów - tradycyjnych i unikatowych - mówiła znana dziennikarka kulinarna oraz prowadząca liczne warsztaty Monika Kucia.

Radne ze swoich diet zakupiły produkty niezbędne do lepienia pierogów. Właścicielka restauracji Herbarium udostępniła klimatyczne wnętrza na kulinarne spotkanie. W gotowaniu pierogów pomogli pracownicy lokalu.

- Radnej Monice Kwidzyńskiej udało się namówić Monikę Kucię do przeprowadzenia spotkania w naszym mieście. Dziennikarka i kuratorka kulinarna prowadzi warsztaty w całej Polsce. Tym bardziej nam miło, że znalazła czas na spotkanie międzpokoleniowe w Golubiu-Dobrzyniu. Super, że możemy spotkać się przed świętami, kilka pokoleń, lepić pierogi, świetnie się przy tym bawić i znaleźć czas dla siebie, na rozmowy – mówi radna Dominika Piotrowska.

Dziennikarka mówiła o kulinarnych tradycjach, klasycznych pierogach, a także tych unikatowych z suską sechlońską moczoną w trójnaku, według przepisu Hanny Szymanderskiej, polskiej pisarki kulinarnej. Mamy i babcie wymieniały się przepisami na ciasto i farsz. Były też rodzinne historie.

Jaki jest sekret ciasta na pierogi?

- W każdym domu inny. I to jest piękne, że w zasadzie każde danie, czy to pierogi, czy rosół mają rozmaite warianty. Na tym spotkaniu każda grupa robi ciasto według swojego przepisu, jest wersja z jajkiem i bez, z olejem i bez tłuszczu. Niczego nie śmiem podpowiadać tak doświadczonym gospodyniom – żartuje Monika Kucia. - Ja osobiście ciasto robię z mąki, ciepłej wody, dodając nieco oleju i soli, bez jajka.

Już wkrótce zdradzimy sekretny przepis na pierogi z suską sechlońską moczoną w trójnaku.

Czytaj w serwisie
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu, także z Golubia-Dobrzynia
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!

od 7 lat
Wideo

Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Międzypokoleniowe lepienie pierogów w restauracji na zamku w Golubiu-Dobrzyniu ze znaną dziennikarką kulinarną. Zobacz zdjęcia - Gazeta Pomorska

Wróć na golubdobrzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto